Τοποθεσία

Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους. Η Σύρος βρίσκεται στο κεντρικό σημείο των Κυκλάδων και απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 από τη Ραφήνα. Η έκτασή της είναι 84,069 τ.χλμ.

Ερμούπολη - Σύρος

Η Ερμούπολη

Η Ερμούπολη άρχισε να κατοικείται από τους πρόσφυγες που ήρθαν σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη από το 1822. Οι πρώτοι πρόσφυγες ήταν θύματα των σφαγών που είχε εξαπολύσει ο τουρκικός στόλος σε αυτές τις περιοχές το 1822. Η ύπαρξη καθολικών στο νησί της Σύρου είχε θέσει το νησί υπό την προστασία των δυτικών μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Έτσι οι πρόσφυγες αναζήτησαν στο νησί της Σύρου κυρίως ασφάλεια. Η ονομασία της πόλης αποφασίστηκε σε συμβούλιο που έγινε το 1823 από τους πρώτους οικιστές της πόλης και ονομάστηκε Ερμούπολη προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή.

Οι Πρόσφυγες το 1823 κτίζουν τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην κορυφή του λόφου, γύρω από τον οποίο είναι χτισμένη σήμερα η Ερμούπολη. Σήμερα αποτελεί την Μητρόπολη των Ορθοδόξων κατοίκων της Σύρου. Το 1833 ακριβώς 11 χρόνια από τη στιγμή που έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στο νησί χτίζουν το πρώτο Δημόσιο Γυμνάσιο της Ελεύθερης Ελλάδας με γυμνασιάρχη το Νεόφυτο Βάμβα. Μάλιστα το γυμνάσιο της Σύρου τελείωσε αρκετά χρόνια μετά ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Την ίδια εποχή ιδρύεται το πρώτο εργοστάσιο βυρσοδεψίας στην Σύρο, και χτίζεται το λιμάνι της πόλης. Τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους τα περισσότερα από τα ξένα πλοία πιάνουν μόνο Σύρο απ‘ όπου γίνεται και το διαμετακομιστικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ελλάδα, Ρωσία και Ανατολή.

Μεταξύ 1840 και 1880 η Ερμούπολη αναπτύσσεται ραγδαία και μετατρέπεται σε κοσμοπολίτικη πόλη, με αναπτυγμένη αστική τάξη. Το 1848 άρχισε να χτίζεται η αριστοκρατική συνοικία της Σύρου, τα Βαπόρια και ναός του Αγίου Νικολάου. Το 1864 εγκαινιάστηκε το θέατρο Απόλλων το οποίο αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Η Ερμούπολη άρχισε να παρακμάζει μετά το 1880 με την άνοδο του λιμανιού του Πειραιά, οπότε και ο κύριος όγκος του εμπορίου άρχισε να διεξάγεται από εκεί.

Βαπόρια Σύρος

Τα Βαπόρια

Τα Βαπόρια είναι η αριστοκρατική συνοικία της Σύρου. Πρόκειται για παραθαλάσσια περιοχή στον κόλπο δίπλα από το λιμάνι. Η πρώτη σειρά των σπιτιών ειναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα. Ένα από αυτά στο κέντρο της σειράς είναι και ο Xenon Apollonos. Τα Βαπόρια είναι η παλιά γειτονιά της μεγάλης ακμής του νησιού και χαρακτηρίζονται από τα μοναδικής ομορφιάς νεοκλασσικά κτίρια τα οποία διαμορφώνουν συνολικά μια επιβλητική περιοχή, ίσως μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Τα Βαπόρια, έχουν σήμερα με κόπο, έξοδα και αγάπη διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφα, αποτελώντας τον κύριο πόλο έλξης ολόκληρου του νησιού.

Οδός Απόλλωνος

Οδός Απόλλωνος

Η οδός Απόλλωνος είναι ο χαρακτηριστικός δρόμος της Ερμούπολης, στην περιοχή Βαπόρια, όπου διατηρούνται ανέπαφα όλα τα αρχοντικά της εποχής της μεγάλης ακμής της Σύρου. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται στο νούμερο 8 και ο Xenon Apollonos. Το περιβάλλον είναι υποβλητικό και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να περπατήσει σε μια περιοχή όπου η σπουδαία αρχιτεκτονική και η αρχοντιά παραμένουν ακόμα ζωντανά. Τα περισσότερα αρχοντικά της οδού Απόλλωνος είναι σήμερα καλοδιατηρημένα και κατοικούνται.

Επικοινωνία

  • Απόλλωνος 8, Ερμούπολη Σύρου
  • 22810 81387
  • 693 2566562 (κ. Σταθόπουλος)
  • info@xenonapollonos.gr

Πληροφορίες διαμονής

  • Check-in: 2:00 PM
  • Check-out: 12:00 AM
  • Κάπνισμα: Ειδικοί χώροι
  • Κατοικίδια: Κατόπιν συνεννόησης
  • Πιστωτικές κάρτες: Δεκτές